Jubilant 2 - Sandstad IL

Sandstad idrettslag ble stiftet 20.okt 1935 og fyller 90 år i 2025.
Under følger en historisk tilbakeblikk fra idrettslagets oppstart og første år. Deretter idrettslagets status per 2025.
Tekst fra startårene er hentet fra Jubileumsskrift Sandstad Idrettslag i forbindelse med 50-årsjubileumet i 1985.
Starten

Bildet over: Sandstad sitt fotballag i forkant av møtet med Stamnes ca. 1946. Foran f.v. Kåre Strøm, Egil Sandstad og Kolbjørn Elvemo. Andre rekke f.v. Rolf Strøm, Johan Gundersen og Anton Elvemoen. Bak f.v. Odd Lorentsen, Ivar Strømsvik, Arne Ratchje, Sverre Sivertsen og Birger Sandstad. Bildet er hentet fra arkivet til Hitra Historielag og tilhører Helge Strøm.
Høsten 1935 møttes en del ungdommer fra Sandstad på Wolden for å danne et idrettslag. Det ble enstemmig vedtatt at lagets navn skulle være Sandstad idrettslag. Følgende tolv ungdommer var med å startet idrettslaget: Laurits Stien, Ingvar Wolden, Lars Wolden, Arne Sandstad, Knut Wolden, Ole O. Vollan, Inge Ratchje, Johan Sandstad, Georg Ratchje, Oddgeir Bang, Hermann Hermansen og Arne Ratchje. Sistnevnte ble valgt som lagets første formann. Kontingenten ble satt til 50 øre pr. år.
Allerede på det første møtet ble det vedtatt at en skulle se seg om etter et område til idrettsplass. Området man så etter skulle ligge i området nye kirkegården og Gjevikåsen. Dette på grunn av at medlemmene var i området Sandstad/Akset. Sommeren 1936 ble det inngått en avtale med Peder Hafsmo om leie av området ved riksveien.
Det gikk etter forholdene svært fort med byggingen av det nye idrettsanlegget. Kunsten var å få til banen siden fotballen var mest i skuddet på denne tiden. Aktiviteten på denne fronten foregikk på små jorder. Økonomien de første årene var ikke den aller beste, så de første ballene som ble kjøpt var gode gammeldagse "lærballer". Det hendte rett som det var at fotballkampene måtte avbrytes fordi ballen gikk i stykker så fillen fløy.
Idrettslaget var ment som et allsidig lag med utøvelse av flere idrettsgrener. Lagets første skirenn ble holdt 26.januar 1936. Våren ble det også vedtatt at damer kunne få melde seg inn i laget. Dette mot at de betalte 1/2 kontingent. Først i oktober 1936 ble den første fotballkampen spilt på den nye idrettsbanen.
I 1937 er for første gang friidretten nevnt. Da var deltakerne fra laget med i et terrengløp på Hemnskjel og Sunnan. Samme år ble det også vedtatt å stille lag i Fosenserien i fotball som ble administrert av Sør-Trøndelag Arbeiderkrets. Fra sportsklubben Ørnulf i Trondheim kom det forespørsel om de fikk komme til Hitra på en propagandatur for idretten. Laget leide båt fra Trondheim, og anløp Sandstad kai hvor det ble oppvisning i stup og svømming. Deretter gikk turen til idrettsplassen hvor friidrettsøvelser stod på programmet. Til slutt var det fotballkamp Sandstad idrettslag og sportsklubben Ørnulf.
Andre aktiviteter de første årene var blant annet:
- Marsj-konkurranse ble arrangert høsten 1937, med start på toppen av Strandaskalet og til Solhaug med retur (vinner ble Petter Krangnes).
- Deltakelse i stafett- og terrengløp i friidrett.
- Boksere fra Trondheim kom til Sandstad og hadde oppvisning i ungdomshuset Dalheim (1937-1939).
- Skøyteløp på Terningsvatnet (1939)
- Handballkamp mellom damer fra idrettslaget og kommunens overhoder med ordfører John Aalmo i mål. (1940)
Fra 1941 til 1945 var det lite aktivitet i klubben pga. krigen.
Fotballen begynte å rulle igjen i 1945 og Sandstad vant avdelingsmesterskapet, og sikret denne ved å slå Barmanfjord 7-2 i den avgjørende kampen.
Vinteren 1946 ble arrangert flere skirenn med god deltakelse. Det var likevel noe laber aktivitet i årene 1947-1949, og laget var preget av dårlig økonomi. I 1949 hadde laget et overskudd på 39 øre. Det var imidlertid i dette året det ble vedtatt å bygge idrettshus.
Primus motor for dette var Ivar Strømsvik og i 1950 fikk laget kjøpt en brakke av Heimevernet som var lokalisert på Tarva. Denne måtte rives, fraktes til Sandstad og deretter gjenoppbygges, noe som ble gjort.
I 1951 ble det arrangert svømmingens dag på Terningsvatnet, hvor det blant annet ble anledning til å ta svømmeknappen. I september ble det nye idrettshuset offisielt innviet.
I 1954 ble vektløfting for første gang nevnt. Det ble vedtatt å drive regelmessig trening. Året etter ble det for første gang arrangert skiskyting. Løypa var på 10 km.
Status i 2025

I 2025 går Sandstad idrettslag inn i sitt 90. år. Etter noen år hvor aktiviteten og antall medlemmer har vært nedadgående har det de siste 3 årene tatt seg betraktelig opp igjen. Idrettslaget tilbyr p.t. følgende aktivititeter:
- Fotball (aldersgruppe 6-11 år)
I 2024 hadde vi 4 treningsgrupper og totalt 6 lag som stilte i lokalt seriespill (kampkvelder), samt deltakelse på ulike lokale og regionale cuper. - Handball, aldersgruppe 6-10 år
Vinteren 2024 er vi 3 treningsgrupper og totalt 4 lag som deltar i lokal serie. - Allidrett, aldersgruppe 2-5 år
- Svømming, aldersgruppe 2-7 år
I tillegg kjøres det opp skispor i lysløypa på vinteren hvor det arrangeres skirenn (Telenor-karusell).
Det blir også sporadisk arrangert ulike løpsarrangement (terrengløp, gateløp)
Idrettslaget hadde ca. 60 aktive barn i 2024, og noen flere betalende medlemmer. Aktiviteten har derfor vært god!
Det ble i 2023 også bestemt at Idrettshuset ved Sandstadbanen skulle leies ut over en lengre periode til Heimevernet. Man så at bruken av huset var forholdsvis liten og at dette kunne være kjerkomne inntekter til idrettslaget. Dette, sammen med et gavmildt næringsliv, muliggjorde også bygging av nytt klubbhus (kiosk- og garderobeanlegg) ved idrettsbanen på Sandstad. Det meste er ferdig medio februar 2025, men det gjenstår blant annet bygging av tribune og carport.
Sandstad IL er svært opptatt av at aktiviteten skal være høy, og at flest mulig barn skal ha muligheten til å delta i de ulike aktivitetene. Man har derfor bevisst holdt kostnader (treningsutgifter) knyttet til aktiviteten på et lavt nivå sammenlignet med mange andre idrettslag.
Lag din egen nettside med Webador